22 Φεβ. 2016| News

Η ελληνική αρχιτεκτονική όπως παρουσιάστηκε στην 5η Ημερίδα ΕΣΩ

Η ελληνική αρχιτεκτονική όπως παρουσιάστηκε στην 5η Ημερίδα ΕΣΩ

Ίσως η πιο δημιουργική και εποικοδομητική ενέργεια γύρω από το design που να έχει να επιδείξει χώρα, η ημερίδα ΕΣΩ, έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Τετάρτη 17/2. Πρόκειται για την 5η κατά σειρά διοργάνωση της οποίας ήταν χορηγός η Άβαξ και στην οποία για ακόμη μια χρονιά προσήλθαν οι σημαντικότεροι άνθρωποι που πλαισιώνουν την ελληνική αρχιτεκτονική. Το αμφιθέατρο της Στέγης γέμισε από 800 περίπου άτομα τα οποία συγκεντρώθηκαν ακόμη μια χρονιά για να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις σημαντικών προσωπικοτήτων της αρχιτεκτονικής και του design και να ανταλλάξουν απόψεις.  

Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με τους Block722 Architects που παρουσίασαν αρχιτεκτονικά δυο εξοχικές κατοικίες που έχουν δημιουργήσει στη Σύρο. Στη συνέχεια ο Διονύσης Σοτοβίκης μίλησε για την έκφραση πέρα από την αρχιτεκτονική μέσω παραδειγμάτων από το εκτενές έργο του.

Η Μαργαρίτα Βεντουράκη του αρχιτεκτονικού γραφείου Betaplan, ανέπτυξε τη διαδικασία που κρύβεται πίσω από εμβληματικά έργα των Renzo Piano και Santiago Calatrava στην Ελλάδα, ενώ ο Kirios Kriton, παρουσίασε την προσέγγιση του στο νέο του έργο, τον χώρο του μπαρ-εστιατορίου "Θα σε κάνω Βασίλισσα" και έκανε μια αναδρομή των έργων του ως σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος, ο Στέλιος Κόης μέσα από μια σειρά προβολών, σχολίασε τη σημασία της εμπειρία του χώρου, τη μαγεία των υλικών και την έννοια του χρόνου.

Οι Κommigraphics, προερχόμενοι από το χώρο της οπτικής επικοινωνίας, περιέγραψαν τη στρατηγική που ακολουθούν κατά τη δημιουργική διαδικασία του branding στον ψηφιακό και αναλογικό κόσμο και η Κατερίνα Κοτζιά, των K&K Architects, αναφέρθηκε στην αξία της χρήση του graphic κάνοντας αναφορά σε ένα από τα καλύτερα Ελληνικά περίπτερα στη Biennale της Βενετίας, αυτό του 2006 με θέμα το Αρχιπέλαγος.

Ο Κυριάκος Χατζηπαρασκευάς, εκπρόσωπος του Heatherwick Studio παρουσίασε δουλειές του, όπως το αποστακτήριο της εταιρίας Bombay Sapphire και την Garden Bridge στην Αγγλία, την πλατφόρμα "Pier 55" στη Νέα Υόρκη και τo Campus της Google στην Καλιφόρνια.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θυμηθήκαμε πόσο δημιουργική και πρωτοπόρα παραμένει η εγχώρια ματιά σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική και το design και ενημερωθήκαμε για όλες τις εξελίξεις. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την επόμενη διοργάνωση.

 

SHARE