05 Ιαν. 2017| News

Ο οίκος Poltrona Frau υπογράφει την Όπερα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ο οίκος Poltrona Frau υπογράφει την Όπερα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο και σημαντικότερο αρχιτεκτονικό project των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Renzo Piano με τρόπο που αφενός σέβεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αφετέρου συγκεντρώνει τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας: το κτήριο στεγάζει ένα πολιτιστικό κέντρο, την εθνική βιβλιοθήκη και την μεγαλύτερη όπερα επί ελληνικού εδάφους.

Ο Ιταλικός οίκος Poltrona Frau συμμετείχε στο μεγαλόπνοο αυτό εγχείρημα υπογράφοντας την επίπλωση του θεάτρου της Όπερας. Συγκεκριμένα δημιούργησε έναν νέο τύπο καθίσματος, ειδικά για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 1.400 καθίσματα «RP03», όπως ονομάστηκαν, τοποθετήθηκαν στην αμφιθεατρική αίθουσα, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα -σε αισθητικό και ακουστικό επίπεδο.

Τα καθίσματα «RP03» δημιουργήθηκαν σε συνεργασία του οίκου Poltrona Frau με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Renzo Piano και ξεχωρίζουν χάρη στην περίτεχνη χρήση του ξύλου, με τρόπο τέτοιο ώστε καθένα από αυτά αποτελεί ένα σωστό κομψοτέχνημα και ταυτόχρονα συμβάλλει στην καλύτερη ακουστική της αίθουσας. Το καμπυλωτό μπράτσο τους είναι φτιαγμένο από ξύλο κερασιάς και προσφέρει την μέγιστη άνεση.

Στο πίσω μέρος τους είναι εφαρμοσμένες touchscreen οθόνες, ώστε οι θεατές να έχουν πρόσβαση σε μεταφρασμένα κείμενα και άλλες πηγές σχετικές με τις παραστάσεις.

Το αποτέλεσμα είναι φαντασμαγορικό, αρμονικό και άκρως απολαυστικό κατά τη χρήση του. Η Όπερα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την υπογραφή Poltrona Frau, αποτελεί προορισμό για πολλούς λόγους. Ανυπομονούμε να την επισκεφτούμε!

Το project σε αριθμούς

1400 καθίσματα RP03 κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν

4 χρόνια εργασιών

1100 μακέτες εργασίας

10 τύποι πλατών και καθισμάτων

50 τύποι διαχωριστικών

5 containers μετέφεραν τα καθίσματα από την Ιταλία στην Ελλάδα

2 μήνες εγκατάστασης

35000 βίδες χρησιμοποιήθηκαν

 

SHARE